CO JE ŠANTA

18.06.2024 21:51

Šanta kočičí - Kočičí máta

Šanta kočičí je bylinka s intenzivní vůní. Rostlina je původem z Evropy a některých částí Asie. Jedná se o max 60 cm vysokou trvalku rostoucí v trsech. Šanta se již dlouhá staletí používá jako léčivá rostlina.

Jak již název napovídá, šanta silně souvisí s kočkami. Zatímco na člověka a další savce má jen minimální účinky, pro její působení na kočky se jí někdy přezdívá "kočičí kokain". Ve volné přírodě se kočky v porostu šanty válejí, trhají a kousají listy a nakonec se svinou do klubíčka. Toto chování je vyvoláno zejména nepetalaktonem, který se uvolňuje do vzduchu a který kočky vdechují. Stejný efekt mají i výtažky z čerstvých rostlin nebo sušené rostliny.

Nepetalakton je halucinogen, který obzvlášť silně působí právě na kočky (i lvy, tygry a další kočkovité šelmy). Zajímavostí je, že nepetalakton je součástí sekretu, který kočkovité šelmy vylučují žlázkami na hlavě. Proto jsou k němu velmi vnímavé.

Silný halucinogen v šantě kočičí způsobuje uvolnění svalů a navozuje příjemný pocit relaxace. Díky tomu, že šanta navíc obsahuje vonné oleje, citronelol, citral a třísloviny, její účinky se zesilují a působí na kočku podobně jako THC nebo LSD. Příjemné pocity trvají desítky minut, poté kočka většinou upadá do klidného spánku, protože šanta kočičí působí jako sedativum. Skvělou výhodou je, že je šanta naprosto neškodná a nezpůsobuje žádné negativní vedlejší účinky.  

Šanta působí jen na polovinu koček. Kočky, které k ní jsou vnímavé, na ni reagují s různě silnou intenzitou. Nebyl vypozorován rozdíl mezi kočkami a kocoury, ale je známé, že koťata mladší 2 měsíců na šantu nereagují vůbec a často k ní dokonce projevují odpor. Vědci se domnívají, že citlivost na tuto bylinku je dědičná. Domnívají se, že rostlina láká kočky svou vůní záměrně, protože těm při jejich válení v porostu ulpí na kožichu šantová semínka. Ta pak kočky při svých toulkách roznesou po okolí a tím zajistí další rozšíření rostliny.

Šanta je pro kočky neškodná, nemá vedlejší účinky a dle známých skutečností není návyková.

nahoru